Сайт на с. Сенокос в Пирин планина | Senokos Village in Pirin Mountain - Municipality Simitli
  Home
Wednesday, 04 August 2021
 
 
 
 
Main menu
Home
News
Religion
Folklore
Routes
Maps
Photogallery
VIDEO
Contacts
Search
Вие сте

посетител
 
Weather
Temp: °
Wind Chill: °
Humidity: %
Speed:  
Direct.: °
Barom.:  
Show more details
Provided by: 

Първите 24 ч. от огромния пожар под Сенокос (фейсбук)


 
 
 
 
Близо 400 почетоха Св. Марена в Сенокос

Стотици миряни се събраха в събота, 13 юли 2013 г., в полите на връх Пирин, край чудния вековен бор, в клоните на който се проявяват митични образи и ликът на Света Марина, написа simitli.info. Традиция е в навечерието на празника на Светицата по църковния календар, при оброчището на Св. Марина да се събират миряни за водосвет и курбан. Празникът се организира от местните в село Сенокос, в землището на което е святото място. Отец Яне от Брежани отслужи празничната литургия край Параклиса, след това над 300 седнаха под дебелата сянка на боровата гора. За празничното настроение се погрижи музикалното семейство на Захари Прокопов - баща и син, от село Сенокос, както и Брежанските баби и специалната изненада - момче от Добрич в вълшебната си гайда.
Тази година сред празнуващите бяха много туристи от София. Бившият учител, родом от Сенокос, Атанас Владимиров Йосифов, от години работи като туроператор и е вписал богатството на родното си място в програмите за отдих и туризъм. Сред гостите на празника бяха и летовници в частни вили и къщи за гости в Пирин планина от Ощава, Стара Кресна, Брежани и Мечкул.
За живите традиции в симитлийско англичанинът Питър (пенсиониран инженер от Ролс Ройс) прави любителски филм, а потомци на родове от Сенокос, свили семейно гнездо в чужбина, се върнаха към корените си – фамилия от Полша празнува с местните в Сенокос така, както са празнували предците им някога.
Параклисът на Св. Марина, край който миролюбиви християни се събират през юли в навечерието на празника по църковния календар, е изграден на свято място. Край вековен причудлив бор с магическа сила в подножието на връх Пирин. Стеблото му е с над 3 метра обиколка, извисява се на не повече от 10 метра, където върхът му се „разстила” в страни, а клоните са осукани в причудливи форми. Местните казват, че тук има магическа сила. Допреш ли се до бора, той пречиства, изцелява... През фотообектив ясно се виждат силуети и образи на митични герои, а горе в клоните се очертава лика на Света Марина, допълва simitli.info.


ПримерПример

ПримерПример

ПримерПример

ПримерПример

ПримерПример
 
Неврокопска митрополия освети нов храм в Сенокос

В навечерието на християнския празник Св. Дух, вещенослужители от Неврокопската митрополия осветиха нов божи храм в Сенокос, написа simitli.info. Стотици миряни се събраха в новия храм за божествената света литургия рано сутринта в неделя, 9 юни. Новият храм „Св. Дух” е разположен в полите на Пирин, в живописна местност във Везенкова махала, където днес живеят шепа възрастни хора. Параклисът е изграден с лични средства на Димитър Мицов, родом от Везенкова махала. От години Димитър се е установил със семейството си в Кресна. Но в почивни и празнични дни винаги се връща в родната си къща. Градежът на храма във Везенкова махала продължи повече от година. В навечерието на църковния празник Св. Дух, който се отбелязва на 24-ти юни, новият параклис бе осветен, а по обяд днес миряни за първи път се събраха на обща трапеза край храма за курбан.
Храмът във Везенкова махала е поредният в симитлийско, изграден с дарения от миролюбиви християни. „Общинското ръководство винаги откликва, когато става въпрос за строителство на черкви и параклиси. Знаете, Симитли е общината с най-много храмове, по-голямата част са изградени с дарения на хората и с финансовата подкрепа на общината”, коментира кметът Апостол Апостолов, който сподели празника с миряните от Сенокос, Мечкул, Ракитна, Брежани, Ощава и Стара Кресна във Везенкова махала.


ПримерПример

ПримерПример

ПримерПример
 
ПримерПримерПример
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 Next > End >>

Results 11 - 15 of 18

 
Language Selection
 
Village of Senokos from
 
Play music

Route calculator
bgmaps.comМАРШРУТ
от
до
 
© 2021 Сайт на с. Сенокос в Пирин планина | Senokos Village in Pirin Mountain - Municipality Simitli
Design by George Seksenov
Home | News | Religion | Folklore | Routes | Maps | Photogallery | VIDEO | Contacts | Search |