Сайт на с. Сенокос в Пирин планина | Senokos Village in Pirin Mountain - Municipality Simitli
  Home News Земляческа среща 2010
Wednesday, 04 August 2021
 
 
 
 
Main menu
Home
News
Religion
Folklore
Routes
Maps
Photogallery
VIDEO
Contacts
Search
Вие сте

посетител
 
Weather
Temp: °
Wind Chill: °
Humidity: %
Speed:  
Direct.: °
Barom.:  
Show more details
Provided by: 

Първите 24 ч. от огромния пожар под Сенокос (фейсбук)


 
 
 
 
Земляческа среща 2010 | Print |  E-mail

Трета земляческа среща "Сенокос 2010"

Безброй звезди споделиха празника на Сенокос

На 5 септември в живописното високопланинско пиринско селце Сенокос се състоя третата поред земляческа среща - първите две бяха през 1988 и 2000 г. Големият успех на настоящото родово събиране принуди инициаторите да обявят занапред тригодишна дистанция между земляческите срещи.
За тазгодишното мероприятие хората на Сенокос - живеещи там и с корен от прекрасното селце под гордия Пирин, направиха усилия съборът да се запомни. В трудните времена, в които живеем, се намериха хора с пари, които милеят за мястото, в което са родени - те или дедите им.
Най-голяма заслуга за забележителното събитие обаче изигра общинското ръководство на Симитли, начело с кмета - г-н Апостол Апостолов, който бе патрон на "Трета земляческа среща "Сенокос 2010". Под неговия патронаж и със съдействието на зам. кмета Евгения Георгиева беше изготвена богата музикална програма, която включваше много изненади за земляците, дошли от всички краища на Родината - Шумен и Бургас, Пазарджик и София, Благоевград...
На новата (5 на 10 метра) масивна сцена край храм "Св. Димитър Солунски" поле за изява получиха самодейни колективи от Симитли и околните села. Истински фурор предизвика представянето на сръбския танцов фолклорен състав от Ягодина. Комшиите "подпалиха" зрителите (поне хиляда човека преминаха този ден през Сенокос) и ги подготвиха за следващите изпълнители.
Денят започна с Тържествена Света Литургия във внушителната селска черква, възстановена преди 85 години от банскалийски майстори и основно ремонтирана през миналата година. След самодейните колективи дойде ред на изявата на македонския славей Васко Лазаров, а кулминацията на първата част от програмата бе появата на дуетната му половинка - македонската лястовичка Сузана Спасовска. Двамата дълго пяха и танцуваха със сенокозлии, а след това заредени с народната обич потеглиха към Сандански, където вечерта имаха рецитал на "Пирин Фолк 2010".
Официалната част на празника включваше вдигане на националния флаг от Димитър Спасов и младите наследници на Янушевия род, както и кратко слово на даскал Атанас Йосифов, който запозна присъстващото мнозинство с историята и настоящето на Сенокос. А бъдещето... То ще зависи от хилядите наследници на славното планинско селце, които в момента прославят България във всички сфери на живота - политика, спорт, учение, журналистика, бизнес..., у нас и в чужбина (за последното свидетелстват посещенията от всички континенти в сайта на селото: www.senokos.com).
След това водещият на програмата - известният народен певец от пиринско Захари Прокопов, изпя няколко песни със сина си Захари, повдигна настроението с хумористични изпълнения и предаде "щафетата" на прочутия пирински глас Иван Дяков. Звездата на "Пайнер" даде всичко от себе си, вдъхновен от пламъка в очите и огъня в краката на стотиците, които неуморно извиха хора и припяваха с него любимите си македонски песни.
Празникът в центъра на селото завърши в късния следобяд с прекрасните изпълнения на слънчевите близначки Мария и Магдалена Филатови, родът на които е от съседното село Стара Кресна. Красавиците раздадоха чар и талант на неуморните танцьори (най-вече танцьорки) от Сенокос, които им отвърнаха с обич и усмивки във вече слънчевото пладне - този ден обаче максимата "денят се познава от сутринта" не важеше, тъй като утрото бе мрачно и мъгливо ("Темна бе магла паднала над Пирин планина...", а хората, песните и прекрасното настроение на всички, посетили Сенокос на 5 септември, успяха да накарат слънцето да се появи и да "зайде ясно..."
Вечерта "Трета земляческа среща "Сенокос 2010" продължи във фамилната атмосфера на дузината махали на селото, където стотици хайванчета чакаха да бъдат изядени от поуморените, но щастливи участници в прекрасното събитие.


Текст: Йордан Луканов (senokos.com)
Снимки: Георги Сексенов и Симеон Луканов

 

 
Language Selection
 
Village of Senokos from
 
Play music

Route calculator
bgmaps.comМАРШРУТ
от
до
 
© 2021 Сайт на с. Сенокос в Пирин планина | Senokos Village in Pirin Mountain - Municipality Simitli
Design by George Seksenov
Home | News | Religion | Folklore | Routes | Maps | Photogallery | VIDEO | Contacts | Search |